2018-2019: Misbrugsbehandling for kvindelige stofbrugere i Tanzania
Formålet med dette projekt er at styrke og udvide behandlingsmuligheder for kvindelige stofbrugere i Tanzania
Projektbeskrivelse:
Behandlingsmulighederne for kvindelige stofbrugere i Tanzania er så godt som ikke-eksisterende. Både pga. manglende midler, men også pga. stigmatisering af kvinder med afhængighed af stoffer. Derudover eksisterer et behov for vidensudvikling for at forbedre behandlingsmulighederne.
Rising Hope vil derfor i partnerskab med The Light of Miracle etablere et rehabiliteringscenter, som kan huse op til 12 kvinder ad gangen. Det første år vil være en forsøgsperiode, og dermed vil der i denne periode kun være 6 kvinder i behandling. Der vil blive afprøvet forskellige behandlingsmetoder og foretaget løbende evaluering og justering af metoderne. På baggrund af de erfaringer, der gøres i forsøgsperioden, vil der blive udformet en strategi. På baggrund af den viden, der er skabt omkring stofmisbrugsbehandling, kan The Light of Miracle afgøre, hvordan behandlingsmulighederne styrkes i Tanzania, og dermed hvad næste projekt kan være.
Det første år vil forskellige behandlingsmetoder og tilgange til misbrugsbehandling blive afprøvet. Dette er både individuel rådgivning, gruppeterapi og 12-trinsprogrammet. Derudover vil der være undervisning i forskellige emner som sundhed, tilbagefald, familieforhold, HIV-forebyggelse osv. Motion og kropsterapi vil også blive afprøvet som en del af behandlingen for gradvist at genvinde respekt for kroppen og sig selv.
I Tanzania eksisterer ikke samme sikkerhedsnet som i Danmark. Ved endt behandling står kvinderne derfor ofte uden bolig og arbejde, hvorfor Rising Hope og The Light of Miracle har udarbejdet en udskrivningsstrategi, som vil blive afprøvet det sidste halvår. Gennem hele behandlingen arbejdes der ud fra en empowerment-tilgang. I alt, hvad der foregår, støttes kvinderne til en følelse af succes. Støttes til troen på, at kvinderne selv kan beslutte ting, at de har rettigheder, og at de er hele mennesker, som fortjener et godt liv – således at kvinderne kan tage derfra som handlekraftige individer allerbedst muligt.
Som en del af udskrivningsstrategien vil kvinderne blive hjulpet med at finde bolig og job eller uddannelse, inden de forlader rehabiliteringscenteret. Der vil også laves familiearbejde, så kvinderne kan få kontakt til eller blive forenet med familien, hvis de og familien ønsker det. De fleste af kvinderne er mødre, men har måttet forlade deres børn under stofmisbruget. Det opleves som en stor stressfaktor for kvinderne, at de har forsømt deres børn. Derfor vil kontakt eller genforening med børnene også indgå i udskrivningsstrategien, hvor det er relevant. Det er lange og hårde træk, men noget, som har betydning for kvindernes og også deres børns fremtid på forskellige måder.
Der vil blive fulgt op med kvinderne hver måned efter udskrivning og arrangeret forskellige sammenkomster for at styrke fællesskabet. Dette vil også være med til at forebygge tilbagefald. Som en del af behandlingen vil kvinderne også jævnligt holde foredrag i lokalsamfundene og på skoler mm., og dermed vil projektet også bidrage til at forebygge stofmisbrug.
Status:
Rising Hope fik bevilliget 200.000 kr. fra CISU til dette projekt, som blev implementeret gennem årene 2018 og 2019. Centeret kører nu selvstændigt, og kvinderne i Tanzania driver det uafhængigt af Rising Hope. Det er det eneste behandlingscenter for kvinder i Tanzania, og det fungerer rigtig godt. Der er op til 12 i behandling ad gangen, og mange kvinder har opnået ædruelighed/ stoffrihed siden 2018. Der er endnu flere kvinder, som gerne vil checke ind på centeret, men de har svært ved at finde økonomisk støtte hertil pga. diskrimination. Derfor arbejdes nu i fællesskab på at gøre tilbuddet gratis ved at finansiere centerets driftsomkostninger gennem socialøkonomiske virksomheder. Se mere om dette under Projekt 2021-2025.