2021-2025: Halvvejshus og socialøkonomiske virksomheder

Dette projekt har fokus på kvindernes liv efter behandlingen. Der etableres i fællesskab et halvvejshus (efterbehandling), som kvinderne kan flytte til efter endt misbrugsbehandling. Og der startes løbende 3 virksomheder op, hvor kvinderne har mulighed for at arbejde, og hvor overskuddet går til at finansiere, at flere kvinder kan komme i behandling.

Rising Hope har med vores partner i Tanzania opnået, at der er et velfungerende behandlingscenter for kvinder, som har afhængighed af stoffer og/eller alkohol. Vores erfaringer viser dog, at der er behov for noget efter behandlingen for at mindske tilbagefald og forbedre livskvaliteten efter behandlingen. Derfor vil Rising Hope og The Light of Miracle sammen etablere et halvvejshus, hvor kvinderne kan flytte ind efter behandlingen. Kvinderne er i halvvejshuset stadig beskyttede, hverdagen er tryg, de kan hjælpe hinanden, og de får støtte fra personale og rådgivere, men rammerne er mere frie end på behandlingscenteret. Kvinderne får på den måde en beskyttet forsmag på hverdagen efter behandling. I halvvejshuset vil der være forskellige aktiviteter som undervisning, rådgivning, fællesmøder og obligatorisk frivilligservice på behandlingscenteret. Der vil også være fokus på at samarbejde med kvinderne om at genetablere en kontakt til deres børn bedst muligt. Da kvinderne havde aktivt misbrug, boede deres børn typisk hos familie, venner eller på børnehjem. Det er vigtigt, at kontakten eller genforeningen sker stille og roligt og under trygge rammer med vished om nutiden og fremtiden. Dette kan halvvejshuset være med til at sikre.

Til halvvejshuset vil der foreløbigt blive knyttet 3 socialøkonomiske virksomheder med mulighed for at arbejde. Rising Hope og The Light of Miracle vil sammen skabe disse virksomheder fra bunden og bygge virksomhederne op. Indtil videre er der på tegnebrættet: En hønsefarm, en restaurant og en frisør-/neglesalon. 

Formålet med de socialøkonomiske virksomheder er mange. De vil bidrage til at:

  1. Understøtte indkomst, så kvinderne gradvist kan spare op til at leve og etablere sig uden for halvvejshuset.

  2. Muliggøre arbejdserfaring og kompetencer, så kvinderne måske kan opnå beskæftigelse senere i livet, hvis de ønsker det.

  3. Støtte kvinderne til succesoplevelse.

  4. Overskuddet fra virksomhederne skal gå til at finansiere de løbende omkostninger på behandlingscenteret, sådan at brugerbetaling ikke behøves.

Det er erfaringen, at mange kvinder i Tanzania ønsker at komme i behandling for stofmisbrug, men ikke kan betale for deres ophold. Ej heller kan de få netværk til at betale for sig grundet diskrimination. Derfor vil Rising Hope og The Light of Miracle gerne gøre misbrugsbehandlingen gratis. Overskuddet fra de socialøkonomiske virksomheder skal bruges til at finansiere centeret, så behandlingscenteret kan blive uafhængig af funding udefra. 

Dette projekt er dermed med til at gøre hele behandlingsforløbet og efterfølgende rehabilitering økonomisk bæredygtigt. Projektet er også medvirkende til at gøre misbrugsbehandlingen bæredygtig, sådan at kvinderne kan forblive stoffri og etablere en hverdag for sig selv og deres børn på bedst mulig vis.

Status:

Der er modtaget bevilling fra CISU på 500.000 kr. over 3 år. Projektet blev startet op i oktober 2021, og halvejshuset er etableret, og kvinderne administrerer den daglige drift heraf.

Der er startet en hønsefarm op, restaurant og syværksted.

Lige nu er der fokus på at få de to centre og virksomhederne til at fungere godt. Derudover arbejder vi meget på at vores partner The Light of Miracle gennemgår udvikling af deres organisatoriske kapacitet.

Forrige
Forrige

2023-2025: Socialøkonomiske virksomheder og bedre sundhed for sexarbejdere i Dar es Salaam (Tanzanias uofficelle hovedstad)

Næste
Næste

2018-2019: Misbrugsbehandling for kvindelige stofbrugere i Tanzania